22 januari 2022

Tips voor veilig IT-gebruik

Je komt er tegenwoordig niet meer onderuit. Voor bijna alles wordt gebruik gemaakt van computers en andere devices. Maak je regelmatig gebruik van een computer, bijvoorbeeld voor werk? Dan is het natuurlijk wel van belang dat je je apparaat zo goed mogelijk beveiligd. Hoe doe je dat dan, zo veilig mogelijk gebruik maken van je computer? Je vindt hieronder wat handige tips.

Gebruik nooit iemands wachtwoord

Heb je het wachtwoord van een vriend of vriendin? Zorg er dan voor dat je niet dit wachtwoord, maar altijd je eigen wachtwoord gebruikt, ook als je diegene volledig vertrouwt. Je weet maar nooit wat er in de toekomst gebeurt en om het zekere voor het onzekere te nemen is het van belang dat je niet iemand anders zijn wachtwoord gebruikt.

Kies een moeilijk wachtwoord

Ook als je wachtwoord een aantal cijfers en een combinatie van hoofd- en kleine letters bevat, is het vaak beter om een wachtwoord samen te laten stellen. Dit kun je doen op verschillende websites. Deze sites genereren een erg complex wachtwoord, die je niet zomaar eventjes kunt raden.

Zorg voor een back-up

Je weet maar nooit wat er met je computer gebeurt. Om die reden is het verstandig om altijd te zorgen voor een goede back-up. Veel online programma’s zoals Spreadsheets en Google Docs slaan alles automatisch op, maar wanneer je met veel losse bestanden werkt is het goed om regelmatig een back-up te maken.

Open geen verdachte e-mails

Soms krijg je een e-mail waarbij je direct al ziet dat de boel niet helemaal zuiver is. In andere gevallen is het iets lastiger om op te merken dat het om een onveilig mailtje gaat. Kijk in ieder geval altijd naar de afzender, hieruit kun je veel opmaken. Open daarnaast niet zomaar links die in e-mails vermeld staan.
Wil je meer weten over IT en network security? Neem dan hier eens een kijkje.

Meer verhalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *